Światowy Dzień Zdrowia 2015

Światowy Dzień Zdrowia jest corocznym świętem obchodzonym w dniu 7 kwietnia. Dzień ten nie jest przypadkową datą, ale ma upamiętniać powstanie Światowej Organizacji Zdrowia. Jego celem jest zwrócenie szczególnej uwagi na problemy zdrowotne społeczeństw na świecie.
Światowy Dzień Zdrowia odbywa się co roku pod innym hasłem. Rozpoczyna on Miesiąc Zdrowia oraz rok działań realizowanych pod tym samym hasłem. W 2015 roku tematem przewodnim ogłoszonym przez Światową Organizację Zdrowia jest „Bezpieczeństwo żywności”, a hasłem tegorocznych obchodów: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Działania na rzecz zdrowej żywności są bardzo ważne z powodu coraz większej liczby zanieczyszczeń. Wpływ na to ma między innymi zmiana w sposobie produkcji i dystrybucji żywności. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. Istnieje więc potrzeba ścisłej i efektywnej współpracy między rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności. Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkiemu reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nawet nowotworów. Należy również zauważyć, że choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno – gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.
W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom spowodowanym nieodpowiednim żywieniem, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca stosowanie i propagowanie „Pięciu kroków do bezpiecznej żywności”, tj.:
- utrzymywanie czystości,
- oddzielenie żywności surowej od ugotowanej,
- dokładne gotowanie,
- utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze,
- używanie bezpiecznej wody i żywności.
Bardzo ważnym jest również uświadamianie społeczności na temat zasad postępowania z żywnością
- Zbieraj informacje. Jak dużo wiesz o swoim jedzeniu?
- Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny
- Czytaj etykiety podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków.
- Dowiedz się, jakie niebezpieczne mikroorganizmy i substancje chemiczne występują w twoim regionie.
- Dowiedz się, jakie środki ostrożności należy stosować podczas przygotowywania posiłków z określonych artykułów spożywczych, które w razie nieodpowiedniego postępowania mogą być niebezpieczne (np. surowy drób, maniok itp.).
- Dowiedz się, w jaki sposób należy przygotowywać i przechowywać potrawy z innych kultur, których nie znasz
- Podczas kontaktu z żywnością i przygotowywania posiłków postępuj zgodnie z zasadami zawartymi w ulotce informacyjnej WHO Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności (utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej, gotuj dokładnie, gotuj żywność w odpowiedniej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców).
- Unikaj przypalania podczas smażenia, grillowania i pieczenia żywności, ponieważ mogą wtedy powstawać toksyczne substancje chemiczne.
- Znajdujące się w kuchni środki chemiczne przechowuj w bezpiecznym miejscu.
- Nie wykorzystuj ponownie pojemników, w których wcześniej znajdowały się substancje chemiczne, do przechowywania żywności.
- Podczas sprzedaży żywności na bazarach postępuj zgodnie z zasadami bezpiecznego obchodzenia się z żywnością.
- Postępuj zgodnie z zasadami zawartymi w ulotce informacyjnej „Pięć kroków” zapewniających uprawę bezpieczniejszych owoców i warzyw (przestrzegaj zasad higieny osobistej, chroń pola przed zanieczyszczeniem odchodami zwierząt, wykorzystuj oczyszczone ścieki zawierające fekalia, oceniaj i kontroluj zagrożenia związane z wodą do nawadniania, dbaj o to, aby maszyny do zbioru i przechowywania plonów były czyste i suche) w celu zmniejszenia skażenia mikrobiologicznego podczas uprawy owoców i warzyw dla swojej rodziny lub społeczności lokalnej.
- Ucz osoby mieszkające w twoim pobliżu zdrowych praktyk
- Dokonuj bezpiecznych/mądrych wyborów
- Podczas robienia zakupów nie wkładaj surowego mięsa, drobiu, ryb ani owoców morza do koszyka ani wózka sklepowego; przenoś je w osobnych siatkach.
- Udając się na bazar, pamiętaj o tym, że żywe zwierzęta mogą przenosić wiele chorób. Nie dotykaj ich ani nie zbliżaj się do nich za bardzo.
- Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa wody pitnej, przed jej wypiciem przegotuj ją lub poddaj uzdatnianiu.
- Jedz z przyjemnością
- Uczyń z bezpieczeństwa żywności sprawę priorytetową w celu zapobiegania chorobom przenoszonym drogą pokarmową, ochrony zdrowia swojej rodziny i społeczności, w której żyjesz, oraz uzyskania pewności, że żywność, którą spożywasz, jest bezpieczna.
- Spożywanie bezpiecznych, pożywnych i zdrowych posiłków dostarcza każdemu energii niezbędnej do prowadzenia zdrowego i aktywnego stylu życia.
- Jedzenie nas łączy. Świętuj, podając bezpieczne, pożywne i zdrowe posiłki.
- Dzięki jedzeniu zdobywamy nową wiedzę i nowe doświadczenia, a także uczymy się doceniać inne kultury.
- Żywność, gotowanie i jedzenie odgrywają kluczową rolę w każdej kulturze.
- Szczególną ostrożność zachowuj podczas przygotowywania posiłków dla kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych i chorych (czyli osób z osłabionym układem odpornościowym).
- Podczas spożywania posiłków kupowanych od ulicznych sprzedawców lub pochodzących z bufetów w hotelach i restauracjach upewniaj się, że ugotowane produkty nie mają kontaktu z produktami surowym, które mogłyby doprowadzić do skażenia produktów ugotowanych.
- Upewniaj się, że spożywane przez ciebie produkty są przygotowywane i przechowywane w odpowiednich warunkach higienicznych (czystość, dokładne gotowanie i przechowywanie w odpowiedniej temperaturze, np. w bardzo wysokiej temperaturze lub w lodówce/w lodzie).
Zachęcamy również do zapoznania się z ulotką „Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności” zamieszczonej jako grafika do artykułu
Źródło: materiały Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku.
AB
Pozostałe aktualności
-
Nie pal śmieci - zgarnij sadzonkę
-
Informacja o naborach Turkowskiej Unii Rzowoju
-
Konsultacje Programu Współpracy Gminy Malanów z organizacjami pozarządowymi na 2026 rok.
-
Konferencja dni OZE 2025 - weź udział
-
Dotacje na dom: Fundusze Europejskie dla czystszego środowiska i niższych rachunków
-
Audyt energetyczny – klucz do oszczędności i czystszego powietrza
-
Bartek – nasz dąb pod stałą opieką
-
86 rocznica wybuchu II wojny światowej
-
Wyróżnij swoją markę! Dołącz do szkolenia „Zrównoważony marketing w praktyce”
-
Święto Wojska Polskiego
-
Informacja z Tureckiej Izby Gospodarczej
-
Odbiór folii rolniczych już po żniwach
-
Informacja z Turkowskiej Unii Rozwoju - T.U.R.
-
Konkurs Turkowskiej Unii Rozwoju na „OGRÓD PRZYJAZNY NATURZE"
-
Weryfikacja tożsamości ankietera GUS