Dziś jest czwartek, 06.11.2025, imieniny Feliksa, Leonarda
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Referat Organizacyjny » Aktualności » OSTRZEŻENIE

OSTRZEŻENIE

kury

WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW podtyp H 5 N 8

Z uwagi na aktualną sytuację epizootyczną w Europie Zachodniej w związku z wystąpieniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków na terytorium Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii, Włoch oraz istniejącym zagrożeniem wystąpienia choroby na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej , gdzie potencjalnym źródłem zagrożenia jest dzikie ptactwo wędrowne

 

ZALECA SIĘ PRZESTRZEGAĆ ZASAD BIOASEKURACJI A W SZCZEGÓLNOŚCI:

  1. Zabezpieczyć odpowiednio obiekty na fermach drobiu w celu uniemożliwienia kontaktu dzikiego ptactwa z drobiem oraz paszą utrzymywaną na fermie
  2. Zachować szczególną ostrożność i wzmocnić nadzór właścicielski na fermach zlokalizowanych w sąsiedztwie miejsc bytowania dzikich ptaków – potencjalnego źródła zakażenia
  3. Przestrzegać zasad bioasekuracji, w celu uniknięcia możliwości przeniesienia wirusa poprzez personel czy też osoby postronne przebywające na fermie
  4. Sprawdzić – monitorować dokumenty potwierdzające przeprowadzenie dezynfekcji środków transportu zwierząt, pasz oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przed ich wjazdem na teren fermy wraz z faktyczną oceną wzrokową potwierdzającą skuteczność udokumentowanych zabiegów mycia i dezynfekcji tych pojazdów
  5. Zgłaszać niezwłocznie PLW przypadki zaobserwowania u drobiu niepokojących objawów, mogących sugerować wystąpienie choroby zakaźnej
  6. Wyłożyć na stałe maty dezynfekcyjne lub uzupełnić śluzy wjazdowe jako jeden z elementów skutecznej bioasekuracji

Na dzień 17 grudnia 2014r. odnotowano w Europie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków:

- w Holandii

- w Niemczech

- w Wielkiej Brytanii

- we Włoszech

- ostatni przypadek ptasiej grypy stwierdzono 9 stycznia 2015 roku w Niemczech w miejscowości Rostock u bociana białego w ogrodzie zoologicznym

Źródło: Powiatowy Lekarz Weterynarii w Turku


Pozostałe aktualności