Dziś jest czwartek, 06.11.2025, imieniny Feliksa, Leonarda
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Referat Organizacyjny » Aktualności » Informacja dla rolników – obowiązek rejestracji działalności w Sanepidzie

Informacja dla rolników – obowiązek rejestracji działalności w Sanepidzie

Informacja_dla_rolnikow_-_obowiazek_rejestracji_dzialalnosci_w_Sanepidzie_(4)

Rolniku! Wprowadzasz na rynek swoje płody rolne?

Sprzedajesz zboże, kukurydzę, rzepak, ziemniaki, warzywa, owoce do skupów, zakładów przetwórczych czy na lokalnym Targowisku? Masz obowiązek rejestracji działalności w Sanepidzie!

Podstawa prawna

Art. 61 ust. 1, Art. 63 ust. 1 oraz Art.64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia (Dz.U. 2023 poz. 1448 z późn. zm.):

Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które: produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego; Podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane zgłosić zamiar prowadzenia działalności właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu, przed jej rozpoczęciem; Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych odpowiednio na podstawie art. 67 zakres danych w rejestrze zakładów ust. 3 pkt 2 i 3..”

Kogo to dotyczy?

Każdego Rolnika, który:

  1. Sprzedaje zboże, rzepak, warzywa, owoce lub inne produkty roślinne poza gospodarstwo (np. targowiska, punkty skupów, przetwórnie, młyny, tłocznie oleju),
  2. Prowadzi produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego przeznaczoną do dalszego obrotu lub przetwarzania.
    Nawet jeśli nie przetwarzasz tych produktów – musisz się zarejestrować!

Jak się zarejestrować?

  1. Zgłoś zamiar prowadzenia działalności do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku (Sanepid).
  2. Wypełnij wniosek: Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (https://www.gov.pl/web/psse-turek/w-zakresie-higieny-zywnosci-i-zywienia)
  3. Przekaż wniosek do Sanepidu – osobiście, e-mailem lub pocztą.
  4. Otrzymasz potwierdzenie rejestracji – bez opłat i bez potrzeby kontroli, w przypadku produkcji pierwotnej.

Dlaczego to ważne?

  1. Jest to wymóg ustawowy – za brak zgłoszenia grożą kary,
  2. Rejestracja jest konieczna przy kontrolach, ubieganiu się o dopłaty, dotacje, wnioskach PROW, płatnościach ekologicznych itp.,
  3. Ułatwia sprzedaż płodów rolnych do przetwórni i odbiorców, którzy wymagają legalnego statusu producenta.

Gdzie uzyskać więcej informacji?
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Turku / Sekcja Higieny Żywności i Żywienia,
ul. Uniejowska 1a, 62-700 Turek, pokój nr 24 (II piętro).

Masz pytania?

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Turku

62-700 Turek

63 280 36 82 / 83

materiał nadesłany

Zamieścił: DM


Pliki do pobrania


Pozostałe aktualności